Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika je vsekakor na prvi pogled samotarsko. Takšno predstavo o znanstvenikih in njihovih življenjih dobimo že iz filmov ali pa risank, kjer nam te genije predstavljajo kot nekoliko “nore” in samotarske. Pa temu v večini primerov seveda ni tako. Življenje znanstvenika je seveda posebno saj se ukvarja z rečmi, ki večine drugih ne zanimajo najbolj.

Kljub temu pa tako kot vsi ostali ljudje potrebujejo normalno življenje, prijatelje, sodelavce in tudi življenjskega sopotnika. A ne bomo šli tokrat v to smer, pač pa bomo pogledali s čim vse se znanstvenik na svoji poti sreča, kaj so tista prelomna odkritja, ki si jih želi in kako sploh pride do tega poklica.

Seveda je jasno, da je lahko znanstvenik zgolj nekdo, ki je učen in dobro izobražen. Mora pa imeti še precej tistega notranjega vzgiba, ki ga sili k raziskovanju neznanega in v iskanje odgovorov na vprašanja, ki si jih zastavlja tako kot mnogi med nami.

Življenje znanstvenika ni enostavno

To seveda vsekakor drži. Življenje znanstvenika nikakor ni enostavno saj se mora na trenutke predajati svoji obsesiji in delu, na drugi strani pa znati živeti tudi običajno življenje. Morda se kdaj zdi, da so znanstveniki izolirani od ostalih, a gre temu pripisati dejstvo, da se težko pogovarjajo s kom, ki ne razume njihovega dela.

Ker so ves čas vpeti vanj je življenje znanstvenika precej drugačno kot naše. Na tem mestu jih gre razumeti, da stežka komunicirajo z osebami, ki jih njihovo delo ne zanima ali pa morda ne vedo prav dosti o tem. Prav zato ni nenavadno, da se znanstvenik ali znanstvenica poročita z nekom iz svojih krogov.

Znani so znanstveni pari, ki so v svet poslali mnogo odkritij. Gre tudi za dolgoletna poznanstva med študijem ter kasneje za grajenje povezav na delovnem področju. Če pri običajnih “smrtnikih” iskrice preskočijo iz fizičnih razlogov pa gre pri višje izobraženih pričakovati, da bodo nasproti sebe želeli nekoga vsaj podobno inteligentnega.

Življenje znanstvenika je projekt

Ker je njegovo delo vedno projekt, je tudi življenje znanstvenika po svoje projekt. Uskladiti mora izobraževanje, delo in zasebno življenje do te mere, da lahko nemoteno funkcionira. Si predstavljate raziskovalca, ki dela dneve in noči, medtem pa ga žena neumorno kliče, da je znova zamudil kosilo. Življenje znanstvenika je pač precej drugačno.

Pa niti ne gre enačiti vse znanstvenike med seboj, saj delujejo na zelo različnih področjih. Nekateri se z znanostjo ukvarjajo na pedagoški ravni in svoje znanje predajajo mlajšim generacijam. Znanost pa se lahko odvija tudi doma, za računalnikom. Znanost je nenehno učenje in raziskovanje podatkov.

K sreči moderna tehnologija danes omogoča izjemno hitro izmenjavo informacij, ki v hipu skočijo iz enega konca sveta na drugega. Prav na ta račun se znanstvena odkritja pojavljajo vse pogosteje in hitreje kot bi si lahko pred leti kdorkoli mislil. Svet je v fazi izjemnega napredka, pomembno pa je ali ga bo človeštvo znalo izkoristiti.

Tagovi:

Kaj nam povedo meteoriti

Kaj nam povedo meteoriti

Ko se vprašamo kaj nam povedo meteoriti moramo najprej vedeti kaj meteoriti sploh so. Gre namreč za kamnine, ki potujejo po vesolju. A tam jim rečemo asteroidi saj se gibljejo v asteroidnem pasu. Ti s

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju so sanje marsikaterega futurista in pisca znanstvene fantastike. A realnost je žal precej drugačna in zaenkrat ne dopušča misli, da bi ta hip lahko živeli kje v vesolju. Že res, da

Koliko zvezd obstaja

Koliko zvezd obstaja

Za začetek povejmo, da je zvezd v vesolju tako zelo veliko, da verjetno nikoli ne bomo poznali njihovega približnega števila. Kar pa lahko danes trdimo pa je naslednje. Če na jasen večer pogledamo v n