Kaj nam povedo meteoriti

Kaj nam povedo meteoriti

Kaj nam povedo meteoriti?

Ko se vprašamo kaj nam povedo meteoriti moramo najprej vedeti kaj meteoriti sploh so. Gre namreč za kamnine, ki potujejo po vesolju. A tam jim rečemo asteroidi saj se gibljejo v asteroidnem pasu. Ti sami od sebe ne menjajo hitrosti ali smeri zato je precej predvidljivo govoriti o tem ali obstaja možnost, da bi kdaj padli na Zemljo.

Takrat pa bi jim rekli meteoriti. In kaj nam povedo meteoriti, ki padejo na naš planet? Izjemno veliko. Meteoriti, ki pristanejo na naših tleh s seboj prinašajo ogromno informacij. Prav zato so tudi zelo vredni in se jih ne sme lastiti brez vrednosti države.

Čeprav boste na spletu velikokrat videli, da se delčki meteoritov prodajajo pa gre v večini primerov za prodajo na črno zato pozor. Znanstveniki katerim pridejo meteoriti v roke lahko z njihovim prerezom spoznajo veliko podatkov o tem od kod prihajajo in kakšna je bila sestava planeta ali kometa s katerega so se odkrušili.

Kaj nam povedo meteoriti v vesolju?

Znanstveniki na Zemlji seveda ves čas budno pazijo in opazujejo asteroide in druga nebesna telesa, ki bi nekoč utegnila pasti na naš planet. Tisti manjši sicer ne naredijo veliko škode, a v primeru večjih meteoritov bi lahko govorili celo o uničenju življenja na Zemlji. O tem kaj nam povedo meteoriti in zakaj je pomembno, da jih preučujemo pa v nadaljevanju.

Zgradba meteorita nam lahko namreč pove veliko tudi o nastanku naše galaksije, sončnega sistema, morda nekoč celo to kako je nastalo vesolje. Obstajajo indici, da so znanstveniki Nase doslej že našli določene dokaze v meteoritih, ki bi lahko nakazovali na življenje izven našega planeta. Kaj nam povedo meteoriti je torej jasno, ni pa to seveda vse.

V nadaljevanju vam bomo povedali tudi kako prepoznati meteorit med ostalim kamenjem, saj ima kar nekaj posebnosti po katerih ga lahko od tega ločimo. In da, tudi v Sloveniji lahko najdemo meteorite, pravzaprav je ravno v 2020 naše področje obiskal velik kos iz vesolja.

Kaj nam povedo meteoriti in kako jih prepoznamo?

Omenili smo, da meteorite najdemo tudi v Sloveniji. A kaj nam povedo meteoriti, ki jih najdemo pri nas, oziroma kako jih sploh prepoznati? Za meteorite je značila temna ožgana plast na zunanji strani. Ko vstopi v našo atmosfero z veliko hitrostjo pričnejo na kamnino delovati sile trenja kar povzroči silno visoke temperature.

Večina meteoritov, ki čez dan pade vstopi v naše ozračje sicer zgori in se spremeni v prah. Če pa je meteorit dovolj velik, da preživi padec pa ga seveda lahko poberemo kar s tal, če imamo nekaj malega sreče. Kaj nam povedo meteoriti? Meteoriti nam govorijo svojo zgodbo, a le, če jo znamo brati pod mikroskopom.

Ta del bomo seveda prepustili strokovnjakom za meteorite in njihovo sestavo. Mi pa se posvetimo še enemu pokazatelju, ki dokazuje, da imamo v roki meteorit. Govorimo o njegovi teži. Ker je sestavljen pretežno iz železa, bo v roki čutiti precej težje kot kakšen drug kamen podobne velikosti. Končni preizkus pa opravimo z močnim magnetom. Če ga pritegne nase, potem smo našli meteorit.

Tagovi:

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika je vsekakor na prvi pogled samotarsko. Takšno predstavo o znanstvenikih in njihovih življenjih dobimo že iz filmov ali pa risank, kjer nam te genije predstavljajo kot nekoliko “

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju so sanje marsikaterega futurista in pisca znanstvene fantastike. A realnost je žal precej drugačna in zaenkrat ne dopušča misli, da bi ta hip lahko živeli kje v vesolju. Že res, da

Koliko zvezd obstaja

Koliko zvezd obstaja

Za začetek povejmo, da je zvezd v vesolju tako zelo veliko, da verjetno nikoli ne bomo poznali njihovega približnega števila. Kar pa lahko danes trdimo pa je naslednje. Če na jasen večer pogledamo v n