Koliko zvezd obstaja

Koliko zvezd obstaja

Koliko zvezd obstaja?

Za začetek povejmo, da je zvezd v vesolju tako zelo veliko, da verjetno nikoli ne bomo poznali njihovega približnega števila. Kar pa lahko danes trdimo pa je naslednje. Če na jasen večer pogledamo v nebo, bomo lahko opazovali nekaj sto zvezd kar s prostim očesom. Ampak koliko zvezd obstaja? Dobro, pogledali smo s prostim očesom sredi mesta, ki je osvetljeno.

Umetna svetloba nam namreč onemogoča, da bi jih videli več. Zato se odpravimo nekam v naravo kjer ni umetnih luči. Če bomo to storili na lep jasen večer ali noč, bomo na nebu s prostim očesom uzrli nekaj tisož zvezd. Precej več kajne. Pa tudi to še ni nič v primerjavi s tem koliko zvezd obstaja v neskončnem vesolju.

Pa veste kaj je zvezda? Ne gre namreč za nek zelo svetel planet ali kaj podobnega. Zvezda je sestavljena iz plinov in je zelo, zelo vroča. Tudi sonce je zvezda in zanj vemo, da je ključen dejavnik za obstoj življenja.

O tem koliko zvezd obstaja

Ko govorimo o tem koliko zvezd obstaja v vesolju moramo pomisliti tudi na to, da niti ne vemo kako zelo veliko je vesolje. Že samo ta podatek nam v misli prikliče neskončne številke. Prej smo govorili o opazovanju zvezd s prostim očesom. V tem primeru dodajmo še, da le te, ki jih vidimo na ta način sestavljajo našo galaksijo.

Na srečo pa je človek (oziroma Galeilej) izkoristil prvi teleskop in nam zvezde ter planete močno približal. Odtlej jih vidimo vse več saj tehnologija ves čas napreduje s tem pa tudi naši teleskopi, ki jih zdaj že nekaj let pošiljamo celo v vesolje, da bodo tako še bližje odgovoru na vprašanje koliko zvezd obstaja.

Zvezde in planete, ter druga nebesna telesa opazujejo astronomi. Tako tisti profesionalni, torej znanstveniki, kot tudi amaterski astronomi. S skupnimi močmi dajejo vse pridobljene podatke na eno mesto od koder jih analitiki uporabljajo za svoje delo. Imamo vse več odgovorov a tudi vprašanj.

Koliko zvezd obstaja v naši galaksiji?

Ko smo se na začetku vprašali koliko zvezd obstaja smo takoj povedali tudi, da verjetno te številke nikoli ne bomo zares natančno poznali. Lahko pa danes z gotovostjo rečemo, da je zvezd v naši galaksiji do 300 milijard. Do te številke so prišli astronomi in znanstveniki, ki neutrudno kartirajo naše nebo in vidno vesolje.

Pri tem si pomagajo s teleskopi, ki vidijo vse dlje, zato je precej verjetno, da se bodo ta dognanja še razširila in nam dala več odgovorov v prihodnje. O tem koliko zvezd obstaja zunaj naše galaksije se krešejo mnenja, a gre zgolj za ugibanja in teorije.

Čeprav moramo po drugi strani priznati, da tudi teoretiki marsikdaj postavijo pravilne teorije, ki pa jih je potrebno zgolj še dokazati v praksi. Ali jim bo to uspelo in kdaj je sila zapleteno vprašanje. Nam pa zaenkrat ostane le, da ob pogledu na jasno nočno nebo uživamo v družbi zvezd in zvezdic, ki sijejo na nas.

Tagovi:

Kaj nam povedo meteoriti

Kaj nam povedo meteoriti

Ko se vprašamo kaj nam povedo meteoriti moramo najprej vedeti kaj meteoriti sploh so. Gre namreč za kamnine, ki potujejo po vesolju. A tam jim rečemo asteroidi saj se gibljejo v asteroidnem pasu. Ti s

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika je vsekakor na prvi pogled samotarsko. Takšno predstavo o znanstvenikih in njihovih življenjih dobimo že iz filmov ali pa risank, kjer nam te genije predstavljajo kot nekoliko “

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju so sanje marsikaterega futurista in pisca znanstvene fantastike. A realnost je žal precej drugačna in zaenkrat ne dopušča misli, da bi ta hip lahko živeli kje v vesolju. Že res, da