Kako veliko je vesolje

Kako veliko je vesolje

Kako veliko je vesolje?

Tokrat bomo pokukali v vesolje med zvezde in planete, ter skušali razvozlati odgovor na vprašanje o tem kako veliko je vesolje. Verjetno je večini ta hip že jasno, da končnega odgovora v tem članku ne bomo dobili saj tega dnes v resnici še nihče ne ve. A kljub temu bomo naredili nekaj primerjav in vzporednic, ki bodo pokazale vso to nedoumljivo razsežnost seskončne črnine.

O tem vprašanju se ljudje sprašujemo že skozi celotno zgodovino. In če so še pred stoletji menili, da je zemlja ploščata in se vse vrti okoli nje, pa je danes jasno, da je resnica popolnoma drugačna in, da je naš planet v resnici le drobna pikica sredi ničesar. In kako veliko je vesolje torej?

Kot smo že dejali, tega ne ve še nihče. Znanstveniki se sicer na vse pretege trudijo priti do tega podatka, a videti je, da se vesolje še vedno širi, kar naj bi se začelo tako po njegovem nastanku z velikim pokom.

O tem kako veliko je vesolje

Čeprav imamo trenutno tam zgoraj kar nekaj super sposobnih in modernih teleskopov pa je odgovor na vprašanje kako veliko je vesolje še vedno zavito v tančico skrivnosti. Velikanski teleskopi delujejo po principu, da merijo pot fotonov od oddaljenih zvezd in planetov, ter tako omogočijo znanstvenikom, da izračunajo za kako velike razdalje gre.

O tem kako veliko je vesolje se krešejo mnenja med znanstveniki, a hkrati prevladuje tudi mnenje, da dosedanje ugotovitve niso bile najbolj natančne. Če bi morali izpostaviti kakšno številko potem povejmo, da v znanstvenih krogih kroži podatek, da je vesolje v premeru veliko okoli 90 milijard svetlobnih let.

Gre seveda za nepredstavljive številke zato o tem niti ne bomo pretirano razpredali. Ali bo znanosti kdaj uspelo v resnici izmeriti velikost našega vesolja ostaja odprto vprašanje, jasno pa je, da z novo tehnologijo, znanjem in podatki prihajajo tudi odgovori na katere še pred nekaj leti nismo upali niti pomisliti. Vesolje je ogromno.

Kako veliko je vesolje v očeh ljudi?

Že od nekdaj so ljudje zrli v nebo in na nočnem nebu opazovali svetle zvezde. Ko smo se enkrat pričeli zavedati, da tam zgoraj niso zgolj zvezde pač pa tudi različni planeti, nas je prevzelo navdušenje nad raziskovanjem in iskanjem odgovora na vprašanje kako veliko je vesolje.

Odkrili smo že ničkoliko planetov, celo takšnih, ki so na oko morda podobni Zemlji in bi bilo življenje na njih potencialno mogoče. Še vedno pa so ti planeti tako zelo daleč, da tega nikakor ne moremo potrditi niti ne ovreči. Kako veliko je vesolje in koliko planetov, zvezd in drugih nebesnih teles vsebuje bo kot kaže ostalo uganka.

A ljudje smo radovedna bitja, ki stremimo k napredku in odkrivanju neznanega in še neodkritega. Prav zato obstaja upanje, da nekoč vendarle pridemo do tega sila zanimivega odgovora, ki bi nam utegnil povedati tudi kako zelo dolgo bo naš svet in s tem vesolje sploh še obstajalo.

Tagovi:

Kaj nam povedo meteoriti

Kaj nam povedo meteoriti

Ko se vprašamo kaj nam povedo meteoriti moramo najprej vedeti kaj meteoriti sploh so. Gre namreč za kamnine, ki potujejo po vesolju. A tam jim rečemo asteroidi saj se gibljejo v asteroidnem pasu. Ti s

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika

Življenje znanstvenika je vsekakor na prvi pogled samotarsko. Takšno predstavo o znanstvenikih in njihovih življenjih dobimo že iz filmov ali pa risank, kjer nam te genije predstavljajo kot nekoliko “

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju

Življenje v vesolju so sanje marsikaterega futurista in pisca znanstvene fantastike. A realnost je žal precej drugačna in zaenkrat ne dopušča misli, da bi ta hip lahko živeli kje v vesolju. Že res, da