Najhitrejši vlaki na svetu

Najhitrejši vlaki na svetu

Kje so najhitrejši vlaki na svetu?

Če smo Slovenci morda nekoliko razočarani nad našo železniško infrastrukturo in počasnostjo vlakov, ki po njej vozijo, pa so te zgodbe v tujini precej drugačne. Pri nas morda vlaki resda vozijo počasneje kot v povprečju to počno avtomobili, zato pa v tujini dosegajo že kar neverjetne hitrosti. Zato bomo danes pogledali kje vozijo najhitrejši vlaki na svetu.

Pa ne zgolj najhitrejši vlaki na svetu, pač pa tudi najbolj udobni in sposobni. Kar malce se zgrozimo, ko ugotovimo koliko ur bomo potrebovali za pot od enega konca naše dežele do drugega. In ne le to. Že krajše poti med večjimi kraji se kljub temu, da ni semaforjev kot je to primer na cestah, zdijo neskončno dolge.

V tujih državah vlaki denimo brez težav vozijo tudi s kar 300 kilometri na uro. Se zdi neverjetno kajne? Pa ni in to tudi še ni nič v primerjavi s tistimi zares najhitrejšimi. O teh pa več v nadaljevanju.

Najhitrejši vlaki na svetu so prava letala

Ko se vprašamo kako sploh nastanejo in vozijo najhitrejši vlaki na svetu moramo povedati, da nikakor ne na klasičen način kot ga poznamo mi. No ja, tisti z nekaj sto kilometri na uro še vedno vozijo po običajnih tirnicah in se lahko (z manjšo hitrostjo) vozijo tudi preko naše države.

A tisti zares najhitrejši vlaki na svetu, uporabljajo povsem nove principe za vožnjo. Prej smo omenili vlake, ki vozijo 300 kilometrov na uro. Omenimo, da gre za francoskega rekorderja, ki v resnici zmore celo preko 500 kilometrov na uro! Seveda pa tako hitra vožnja vendarle ne bi bila primerna za potniški promet, od tod omejitev na 300 kilometrov na uro.

Ko smo ravno pri tej hitrosti moramo omeniti angleškega rekorderja z 320 kilometri na uro, pa korejskega in nemškega, ki zmoreta še 10 kilometrov na uro več. V Španiji se boste lahko po tirih zapeljali do 350 kilometrov na uro hitro, v Italiji pa celo 360.

In kje so tisti zares najhitrejši vlaki na svetu?

Počasi se bližamo resnim ekstremom v železniškem prometu in potujemo na daljni vzhod. Kje so najhitrejši vlaki na svetu? Japonci, ki so znani kot mojstri moderne tehnologije imajo v lasti vlak, ki dosega hitrosti do 360 kilometrov na uro, Kitajci pa se v potniškem prometu vozijo večinoma celo do 400 kilometrov na uro hitro.

Za absolutnega zmagovalca v kategoriji najhitrejši vlaki na svetu pa verjetno velja kar še en izdelek, ki vozi po kitajskih tirih in sicer Shangai Maglev in doseže osupljivih 431 kilometrov na uro. Omenjeni vlak uporablja prav poseben sistem, ki deluje na podlagi magnetnega lebdenja kar mu omogoča praktično nič trenja.

Po nekih drugih podatkih je razbrati, da se kitajski vlak Maglev v resnici lahko pelje do 600 kilometrov na uro hitro. A eno je kako hitro lahko nek vlak pelje, povsem nekaj drugega pa kako visoke hitrosti omogoča železniška infrastruktura. Ko bo ta enkrat še modernejša, se zdi, da končnim hitrostim v resnici ni omejitev.

Tagovi:

Vedeževanje iz kavne usedline

Vedeževanje iz kavne usedline

Ste kot otrok morda kdaj opazovali svojo mamo ali staro mamo kako po končanem pitju kave obrne skodelico okoli in čez nekaj časa v kavni usedlini išče vzorce, ki bi ji povedali kaj za prihodnos

Kako postati pilot

Kako postati pilot

Nekateri med nami smo že od otroštva sanjali, da bomo nekoč leteli med oblaki, zato smo se seveda velikokrat vprašali kako postati pilot. Navadno so starši uničili naše sanje na način, da se bo treba

Je meso zdravo

Je meso zdravo

Ne le, da je meso zdravo, pač pa je tudi skorajda nujno za optimalno delovanje vseh procesov v našem telesu. Še zdaleč pa ne želimo reči, da brez mesa človek ne more biti, le precej bolj enostavno je,