Oblačne storitve

Oblačne storitve

Kaj so oblačne storitve?

V dobi moderne tehnologije je ta dejansko prisotna na vsakem koraku. Splet in pametne mobilne naprave uporabljamo vsak dan in to velik dneva. Služba, zabava, komunikacija, vse to je zajeto v ta novi digitalni svet. Pametne naprave so majhne in prenosne, a kljub temu omejene s prostorom za shranjevanje in poganjanje programov. In rešitev? Oblačne storitve!

Prav v oblaku se nahaja rešitev za vse težave, ki se pojavijo ob tem, da sicer imamo pametne naprave, ki so hkrati dovolj zmogljive, le spominsko nekoliko šibke za tiste res največje reči. Kaj to pomeni? To pomeni, da nam oblačne storitve omogočajo uporabo zares zahtevnih programov in praktično neomejeno spominskega prostora za shranjevanje.

Ker to deluje na način, da se naša pametna naprava (lahko tudi računalnik) priklopi na tako imenovani oblak, to hkrati pomeni, da za izvajanje procesov ne potrebujemo več zgolj naše naprave, pač pa se vse skupaj dogaja v oblaku. Komplicirano? Niti ne, več razložimo v nadaljevanju.

Primer oblačne storitve

Pa poglejmo primer uporabe oblačne storitve na dejanskem primeru. Recimo, da ste grafični oblikovalec, ki pri svojem delu potrebuje orodja kot so Photoshop in podobno. Ta orodja so seveda precej zahtevna že za domači ali službeni računalnik, kaj šele za pametne naprave. In recimo, da želite nekaj dela iz službe opraviti doma kjer pa nimate dovolj zmogljivega računalnika.

Preko spletne povezave se boste povezali z oblakom kjer imate naložene ustrezne programe in tudi vse materiale, nakar boste delo nadaljevali kar tam. Prednost takšne oblačne storitve tiči v tem, da je tam na voljo vedno dovolj prostora kot tudi moči za opravljanje zahtevnega dela.

Tako boste lahko svoje delo dokončali s kateregakoli računalnika, tablice ali celo pametnega mobilnega telefona. Se sliši super? Saj tudi je. Pa kar brez strahu, da boste v tem primeru potrebovali kakšne drage pakete ali zakup prostora. Delo v oblaku je cenovno dokaj ugodno, do neke mere pa celo brezplačno.

Kje se nahajajo oblačne storitve?

Sedaj pa seveda še k bistvu in sicer po odgovor na vprašanje kje se nahajajo oblačne storitve. Te se seveda ena od druge nekoliko razlikujejo, a za začetek omenimo dve najbolj znani, ki ju uporabljamo za shranjevanje fotografij in dokumentov. Morda celo najbolj znana in priljubljena je Googlova storitev Drive.

To imamo omogočeno vsi, ki uporabljamo e-poštno storitev Gmail. Nekateri ste jo uporabljali že dlje časa pa tega niste jemali kot oblačne storitve. Druga prav tako priljubljena storitev iz te kategorije pa je Dropbox. Gre za dokaj podobni zadevi zato se v detajle ne bomo spuščali. In za kaj vse so še primerne oblačne rešitve?

Si predstavljate, da vam ukradejo pametni telefon, ali pa ga izgubite? Na njem so vse fotografije, kakšni dokumenti, kopica telefonskih številk in drugih kontaktov. Katastrofa kajne? Ne, če boste imeli vse skupaj že prej shranjeno v oblaku. Na ta način se boste z novo napravo zgolj povezali v vaš račun in imeli dostop do vseh naštetih datotek.

Tagovi: