Kako kupiti stanovanje

Kako kupiti stanovanje

Večno vprašanje kako kupiti stanovanje

O tem kako kupiti stanovanje razmišljajo domala vsi, ki stanovanjske problematike še niso rešili. Od mlajših do starejših, od tistih z boljšimi dohodki, do tistih z nekoliko slabšimi. Žal je tako, da so nepremičnine izrazito drage in so ravno najmanj premožni prisiljeni plačevati zelo drage najemnine. Zakaj pravimo tako?

Zato, ker je v večini primerov znesek najemnine višji od obroka za stanovanjski kredit, a banke tistim z nižjimi dohodki stanovanjskega kredita navadno žal ne odobrijo. Torej, kako kupiti stanovanje, če pa ne moremo prihraniti dovolj? Še vedno je opcija kredit, a s to razliko, da upoštevamo dve spremenljivki.

Prva je ta, da kupec, oziroma najemnik kredita nekako uspe privarčevati določeno vsoto denarja s čimer lahko opravi polog in tako banki dokaže, da je zanesljiv partner. Seveda bo takšna nepremičnina skoraj zagotovo postala del hipoteke s katero se banka zavaruje v primeru neplačevanja s strani kreditojemalca. Druga možnost pa tiči v poroku, ki ga je potrebno imeti.

Kako kupiti stanovanje s pomočjo poroka?

Porok je nekdo, ki ima redne mesečne prihodke, ni kreditno obremenjen in je pripravljen na vaši banki zastaviti svoje ime in premoženje za vas. Porok je seveda lahko tudi kdo od vaših staršev ali prijatelj, kar pa je že manj verjetno. O tem kako kupiti stanovanje s pomočjo poroka bi lahko razpredali na dolgo in široko.

Dodajmo pa le še to, da se v tem primeru nekoliko “igrate” tudi s premoženjem nekoga drugega in ne več le s svojim. Na ta način bo psihološki pritisk na vas še večji. Ni nepomembno razmisliti o tem, saj vas lahko kasneje zaradi tega močno obremeni tudi stres. Ampak kako kupiti stanovanje na drug način?

Rekli smo, da je prihraniti za nepremičnino zelo težko, ena rešitev so torej krediti. Navadno boste v tem primeru morali na hišo dovoliti hipoteko, ni pa to vedno nujno. Vsekakor pa je najbolje, če vam uspe zbrati določeno količino denarja za polog.

Kako kupiti stanovanje s partnerjem?

Ena od optimalnih rešitev kako kupiti stanovanje je, da to storite skupaj s svojim partnerjem. Seveda morata biti v tem primeru oba redno zaposlena in vajini prihodki ne smejo biti obremenjeni z drugimi krediti. Vsekakor pa se morata prej iskreno pomeniti o tem kaj prinaša vajina prihodnost v smislu tako velikega nakupa.

Ko bosta enkrat dogovorjena se bosta morala zglasiti na banki, predložiti vse papirje in tudi dokumentacijo o nepremičnini, ki jo želita kupiti na račun kredita. Gre namreč za to, da banka oceni za kako tvegano naložbo gre kot tudi samo vrednost nepremičnine. Ni nujno, da boste dobili toliko kredita kot zahtevajo za vaše novo stanovanje. In kako kupiti stanovanje, če ni dovolj kredita?

Velikokrat se pripeti prav to, da ni dovolj kredita, prihrankov pa tudi ne. V tem primeru vam lahko pomaga zgolj še kdo od sorodnikov, ali pa morda uspete po drugi poti najeti še dodatno posojilo za polog. V vsakem primeru pa bodite zelo previdni.

Tagovi: