Kaj so beljakovine

Kaj so beljakovine

Veste kaj so beljakovine?

Za začetek povejmo samo, da človek, oziroma njegovo telo, za optimalno in zdravo delovanje poleg ostalih hranil potrebuje beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Tokrat bomo nekaj več povedali o tem kaj so beljakovine in vam skušali približati njihov pomen za zdravje človeka. Beljakovine imenujemo tudi proteini zato vas naj ne zmoti povezava slednje besede s treningom fitnesa.

Ko se vprašamo kaj so beljakovine, je prvi odgovor, da gre za nujna makrohranila. Teh potrebujemo precej, a je potrebno biti pri uživanju beljakovin zelo pozoren. Se sprašujete zakaj? Beljakovine v telo vnesemo s hrano tako živalskega kot rastlinskega izvora. Ko omenjamo oba, pa moramo reči, da jih je v živalskem precej več.

A prav tu tiči težava, saj lahko ob nepazljivosti zaužijemo mnogo preveč maščob kar pa za naše telo ne bo najbolje. Kako rešiti problem? Enostavno, z uravnoteženo in dovolj pestro prehrano. Če ob tem še vemo koliko beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov vsebuje, pa nam bo zgolj lažje.

Kaj so beljakovine in v kateri hrani jih je največ?

Povedali smo kaj so beljakovine, seveda pa nas sedaj zanima tudi koliko jih moramo zaužiti na dan in kje jih najdemo največ. V nadaljevanju vam bomo pojasnili tudi to in sicer s katero hrano v telo vnesemo največ beljakovin oziroma proteinov. Omenili smo že povezavo med fitnesom in proteini, zato vas bodo te informacije še toliko bolj zanimale, če se želite lotiti konkretne vadbe ali treningov.

Beljakovine nam dajejo energijo in v tem delu predstavljajo do 15% dnevnega vnosa. Odrasel človek za optimalno delovanje telesa potrebuje približno 0,8g beljakovin na dan. Ker nas zanima kaj so beljakovine in kako jih zaužijemo največ, povejmo, da so mnenja pri tem deljena saj gre za delež beljakovin glede na pričakovano porcijo posameznega živila.

Dejansko pa lahko izpostavimo nekaj živil v tem pogledu. Prav zato bomo v nadaljevanju našteli nekaj živalskih kot tudi rastlinskih virov beljakovin s katerimi boste z lahkoto pokrili svoje dnevne potrebe.

Kaj so beljakovine živalskega in rastlinskega izvora?

Zdaj vemo kaj so beljakovine, preostane nam le še, da povemo v katerih živilih jih najdemo največ. Pa pričnimo z beljakovinami rastlinskega izvora. Čeprav ste morda dobili občutek, da boste do beljakovin ali proteinov najlažje prišli z uživanjem piščančjega mesa, ker to počno vsi bodybuilderji, pa vas bo presenetilo dejstvo koliko beljakovin lahko najdete tudi v zelenjavi.

Če se sprašujete kaj so beljakovine in kje jih najdemo v zelenjavi, ne smete mimo špinače. Kot vemo so kalorije pomembne za energijo, ki jo potrebujemo, a le v tej meri. Če zaužijemo preveč kalorij se pričnemo rediti. Odlična novica glede špinače pa je, da vsebuje kar polovico vseh kalorij na račun beljakovin.

Vsekakor med dobre vire rastlinskih beljakovin prištevamo tudi fižol, koruzo, brokoli in denimo kitajsko zelje. Pa povejmo še nekaj o beljakovinah živalskega izvora. V tem pogledu boste segli po lososu, pustem piščančjem mesu (brez kože), jajcih in tudi govedini. Virov beljakovin je kot vidite več kot dovolj.

Tagovi:

Tarot Center: Vstop v Svet Skritih Energij

Tarot Center: Vstop v Svet Skritih Energij

Tarot centar predstavlja portal, skozi katerega se posamezniki lahko poglobijo v razumevanje skrivnostnih sil, ki tkajo vzorce njihovih življenj. Ko se približamo Tarot centru: Vstop v Svet Skritih En

Elementi Tarota: Voda, Ogenj, Zrak in Zemlja

Elementi Tarota: Voda, Ogenj, Zrak in Zemlja

V mističnem simbolnem sistemu tarota voda zavzema prav posebno mesto, saj predstavlja globine našega čustvenega sveta. Elementi Tarota: Voda, Ogenj, Zrak in Zemlja so temeljni stebri, ki jih vedeževal