Izpadanje las

Izpadanje las

Zakaj se pojavi izpadanje las?

Morda ste v kopalnici neko jutro zgroženi opazili, da je po umivanju in urejanju za vami ostala kopica las. To seveda še ni razlog za preplah vseeno pa je potrebno izpadanje las spremljati in ob pravem trenutku reagirati. Izpadanje las je sicer naraven proces zamenjave las. Ko nek posamezen las doživi svojo kritično točko enostavno izpade in da prostor novemu.

Lasni mešički so tisti, ki poskrbijo za to, da tam ne bo ostala praznina. Lahko pa je izguba las tudi posledica genetske zasnove. Če so v vaši družini v več generacijah znani plešasti sorodniki, potem imate veliko možnosti, da se to pripeti tudi vam.

A lasje v resnici izpadajo tudi glede na posamezen letni čas. Tako poleti denimo izpadajo, ker so obremenjeni zaradi sončnih UV žarkov in morske vode, spomladi pa, ker so utrujeni od mraza in dolge zime. V tem ni nič napačnega, gre za delo narave, izpadle pa bodo nadomestili novi lasje.

Kako preprečiti izpadanje las?

Seveda pa nikomur ni vseeno, ko v umivalniku ali na postelji opazi kup svojih izpadlih las. Povsem mogoče je, da je za vaše izpadanje las kriva neprimerna prehrana, pomanjkanje določenih hranil, vitaminov, mineralov, ali pa ste v zadnjem času pod konstantnim stresom. Tako je, tudi za povečano izpadanje las je lahko kriv stres.

Ne le, da ljudem, ki so depresivni ali pod stresom hitreje sivijo lasje, pač pa ti lahko tudi izpadajo. Za začetek je tako potrebno umiritim svoj tempo življenja. Izognite se nepotrebnemu stresu, v kolikor to ni mogoče pa ga vsaj prepoznajte in izločite iz življenja.

Pomislite ali ste morda v fazi ali letih, ko je za telo pričakovano, da se spopade s hormonskimi neravnovesji. Tudi to je lahko razlog. V tem primeru poiščite tudi nasvet in pomoč svojega zdravnika. Prevelik izpad las pa lahko zakrivijo tudi določena zdravila kar pomeni, da se bo stanje uravnalo, ko jih ne boste več jemali.

Izpadanje las in prehrana

Kadar je tema izpadanje las je vedno potrebno pomisliti tudi na prehrano. Slaba in osiromašena prehrana je pogosto krivec za izgubo las. Lasje so sprva videti krhki in lomljivi, prav tako izgine njihov sijaj. V tem primeru lahko pomaga tudi jemanje kolagena, vsekakor pa morate poskrbeti za ustrezno prehrano.

Takšno, ki je bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Jejte mastne ribe kot sta losos in tuna, uživajte oreščke in se izognite hitri prehrani, ki je polna slabih maščob. Vegetarijanci, ki opazijo povečano izpadanje las so velikokrat žrtve osiromašene prehrane s strani železa. Prav tako v tem segmentu pogosteje trpijo ženske.

V kolikor menite, da vam primanjkuje določenih vitaminov ali mineralov nemudoma sezite po prehranskih dopolnilih z njimi. Še prej se seveda posvetujte z zdravnikom, ki bo opravil pregled krvi in vam svetoval najboljše rešitve. Vsekakor pa se ne izogibajte svežemu sadju in zelenjavi. Jejte zdravo, vsaj pet obrokov na dan in ne pozabite na vodo.

Tagovi:

Nega kože pozimi

Nega kože pozimi

Če se sprašujete zakaj bi morali v zimskem času kaj drugače skrbeti za svojo kožo povejmo, da to vsekakor drži. Tako kot poleti kožo obseva močno sonce, ko je ves čas med vlago in pretirano izsušenost

Kdaj k zdravniku

Kdaj k zdravniku

Zdravje je prvo na kar moramo misliti. Čeprav je na svetu še ogromno pomembnih reči pa mora biti naše zdravje vedno na prvem mestu. V osnovi moramo zanj skrbeti na način, da se zdravo prehranjujemo, s