Vodenje financ v podjetju

Vodenje financ v podjetju

Kako poskrbeti za finance v firmi?

Največkrat se podjetniki, ki šele vstopajo v podjetniške vode, znajdejo v precepu, ko je treba poskrbeti za različne ravni delovanja. Poleg tega, da je treba odpreti podjetje in poskrbeti za vse pravne vidike, so tu še neizbežne finance brez česar pravzaprav ne gre. Denar potrebujemo že pred pričetkom poslovanja.

Za odprtje podjetja oblike d. o. o. je potrebno na bančni račun podjetja nakazati 7.500 evrov. Gre za finance, ki so v podjetju ves čas na voljo za primer, da kaj ne gre po načrtih ali morebitna odprta plačila za nabavo materiala ali plačilo storitev drugim. Ko je to urejeno pa je potrebno pomisliti še na druge reči, ki se prav tako tičejo finančnega stanja v podjetju. Nekaj denarja bo zagotovo priteklo na račun poslovanja, vendarle pa mora imeti vsako podjetje določene zaloge za primere, ko posel ne poteka po željah. Kljub temu je potrebno poskrbeti za plače delavcev in vodstva ter zagotoviti, da posel teče dalje.

Zakaj so finance pomembne?

Verjetno je vsakomur jasno, da so urejene finance še kako pomembne v prav vsakem podjetju. Gre za tisti občutljiv del brez katerega pravzaprav ne gre. Nemalokrat se zgodi, da podjetje pade v krizo in takrat situacijo rešujejo kakšni hitri krediti, ki pa imajo na koncu seveda svojo ceno. Če se z njihovo pomočjo posel ne postavi nazaj na noge to pomeni le preložitev težav, ki pa bodo v prihodnosti le še večje. Kredit bo treba namreč odplačati.

Zelo pomembno je, da finance v podjetju ureja računovodstvo. Če gre za večje podjetje, bo računovodska služba verjetno kar v samem podjetju. V nasprotnem primeru pa podjetja najemajo zunanje računovodske servise. Dobro jim je prisluhniti in upoštevati njihove napotke ter nasvete. In ne gre zgolj za plačilo davka in podobno. Računovodja še kako dobro ve kdaj je znesek na računu podjetja alarmantno nizek in kdaj lahko v tem primeru pričakuje težave. Z denarjem se ne gre igrati.

Finance kot center moči

Na finance se podjetja zanašajo v vseh situacijah. Tudi pri širitvi, ki je nujna za uspeh na zahtevnem trgu kjer je nekje blizu vedno konkurenca, ki hlepi po tvojem deležu. Če se podjetje ukvarja s stabilno sliko, ki pa vendarle ne kaže stanja, ki bi omogočal napredek, je čas za razmislek. Kaj vse bi lahko spremenili in delali drugače, da bi se finance v podjetju dvignile na želeno raven? So to novi proizvodi in storitve, morda klestenje stroškov in drugih izdatkov ali preusmeritev na druge trge.

Rešitev je sicer lahko kar nekaj, vprašanje pa je ali je podjetje zmožno zagotoviti vsa potrebna sredstva za uresničitev poslovne vizije. Prav zato je še kako pomemben poslovni načrt, ki se ga izdela pred registracijo podjetja. Za primer, da bi bile potrebne prilagoditve je treba imeti plan B, v primeru, da gre po zlu kaj drugega pa tudi plan C. Nikoli se v podjetništvo ne podajajte brez razmisleka.

Tagovi:

Hitri denar na spletu: Kje začeti?

Hitri denar na spletu: Kje začeti?

Začetek iskanja možnosti za hitri denar na spletu je lahko vznemirljiv, vendar tudi nekoliko zastrašujoč. Prvi korak je razumevanje, kaj pomeni “hitri denar” in kako ga lahko zaslužite prek spleta. Hi

Prednosti novih spletnih posojil v letu 2024

Prednosti novih spletnih posojil v letu 2024

V letu 2024 je trg spletnih posojil doživel pomembne izboljšave, ki so uporabnikom omogočile, da hitreje in lažje pridobijo potrebna finančna sredstva. Ena izmed glavnih prednosti novih spletnih posoj

Kako varno plačevati posojila prek spleta?

Kako varno plačevati posojila prek spleta?

V današnjem digitalnem svetu je ključno razumeti, kako varno plačevati posojila prek spleta. Prvi korak k varnosti je uporaba zanesljivih plačilnih platform. Platforme, kot so PayPal, Stripe in drugi