Prihranki so nujni

Prihranki so nujni

Prihranki so nujni

Res je, prihranki so nujni, a ne le zato, da bi si z njihovo pomočjo kasneje kaj kupili. Že res, da nekateri tako zelo dobro zaslužijo, da si z nekaj letnimi prihranki nato kupijo hišo, stanovanje, ali vsaj avtomobil. Če v prihranke vlagata partnerja, je zadeva seveda še toliko lažje izvedljiva.

Kaj pa tisti, ki zaslužijo bolj povprečno in se le težko odločijo, da bi dali kaj na stran? Prihranki so nujni še posebej v tem primeru. Prav osebe, ki prejemajo povprečno ali zgolj osnovno plačo imajo že ob najmanjših nepredvidenih stroških težave. Zatekajo se h kreditom, izposojajo od družine ali prijateljev, za vračilo denarja pa velikokrat zmanjka.

Dobro je imeti nekaj prihrankov vsaj za najnujnejše. Lahko se pokvari avtomobil, pralni stroj, otrok potrebuje nova oblačila, ali pa gre za kak strošek v šoli. Ni nepomembno, da imamo takrat nekaj denarja prihranjenega. To lahko storimo na banki ali pa denar enostavno mečemo doma v hranilnik.

Prihranki so nujni tudi za mlade

Mladina se velikokrat spozabi in svoje prve plače zapravi do zadnjega centa. Razumljivo, saj so stopili v odrasle čevlje, želijo si zabave in vsega udobja, ki ga premore ta svet. A na žalost to ni tako enostavno saj so prve zaposlitve precej slabo plačane. Prihranki so nujni v tem primeru saj omogočajo normalno življenje.

Verjetno ne bo težko vsak mesec dati na stran 20 ali 50 evrov. To pomeni, da se v nekem trenutku nabere dovolj denarja za nov računalnik, kolo, ali pa kakšno potovanje oziroma zaslužen dopust. Res, prihranki so nujni, če hočemo kolikor toliko normalno življenje brez nepotrebnega stresa.

Včasih nam že samo menjava pnevmatik na avtomobilu povzroči glavobol. Pa so tu lahko še precej večji stroški, kot tudi različne pasti, ki nas čakajo tam zunaj. Potrebno je prepračunati koliko denarja na mesec potrebujemo za osnovna živila, stroške in položnice, ter koliko ga lahko namenimo v razvedrilo. Vedno pa naj nekaj malega še ostane.

Prihranki so nujni tudi na državni ravni

Pa ne bomo govorili zgolj o tem kako moramo varčevati doma. Prihranki so nujni na vseh ravneh življenja in nič drugače ni v primeru države. Če se ta pretirano zadolži, bo to bolelo tudi nas, njene prebivalce in celo naše otroke in vnuke. Prihranki so nujni zato je potrebno o denarju vedno razmišljati na ta način in s trezno glavo.

Država navadno nima prihrankov razen denarja, ki je iz proračuna namenjen za funkcioniranje javnih služb, pomoči najrevnejšemu delu prebivalstva in podobno. Zgodijo se tudi naravne nesreče, kmetje ostanejo brez pridelkov in takrat je še kako ključno, da država lahko priskoči na pomoč.

Brez gospodarnega ravnanja to seveda ne bo mogoče, zato je potrebno budno bdeti nad državnim denarjem in tem kaj se z njim dogaja. Pa se za hip vrnimo nazaj v naše domove. Prihranimo lahko pri električni energiji, kurjavi, malo bolj skromnem življenju in s pridelovanjem domače zelenjave. Tudi kruh lahko spečemo kar doma.

Tagovi: